Dakrenovatie locatie ERIKS in Roermond

Opdrachtgever: ERIKS Nederland

Opleverdatum: Maart 2020

Opdracht voor onderzoek en uitvoeringsbegeleiding van het vervangen en verduurzamen van de dakbedekking bij ERIKS Roermond.

De toplaag van de dakbedekking vertoonde ernstige veroudering in de vorm van craquelévorming van de bitumencoating, deze is tot op de inlage aanwezig. De topcoating kon gemakkelijk worden verwijderd van de inlage en er was sprake van poreusheid. Op de dakdelen waar relatief veel werd gelopen, met name van dak toetreding naar de installaties op het dak, was voelbaar dat de minerale wol inveerde en er was lichte delaminatie aanwezig van de vezels aan de bovenzijde van de isolatieplaat.

Ter vervanging zijn er 2 varianten uitgewerkt:

Variant 1: Bestaande dakbedekking schoonmaken Derbigum onderlaag mechanisch bevestigd Derbicolor toplaag, kleur wit

Variant 2: Bestaande dakbedekking schoonmaken Dubbele aluminium gecacheerde PIR isolatie Derbigum onderlaag mechanisch bevestigd Derbicolor toplaag, kleur zwart

Een witte dakbedekking is duurder dan een zwarte dakbedekking. Wanneer er een PIR isolatie wordt toegepast (variant 2), is het positieve effect m.b.t. de opwarming beperkt door de inbreng van de PIR isolatie. Gezien het feit dat de drukvastheid van de bestaande steenwoldakisolatie in kwaliteit was afgenomen en het positieve effect op de opwarming beperkt bleek is er gekozen voor variant 2.

Oostelbos Van den Berg heeft het projectmanagement, directievoering en toezicht verzorgd.