Nieuwbouw IKC De Noord in Ridderkerk

Opdrachtgever: Gemeente Ridderkerk

Opleverdatum: N.t.b.

NzFhYzhlYzcwNzdmYTRhMDA5MzFkNDk4YjdjYTg4NGFhY2FhNWEzYWFmMmQyZmJkNTNkNzFiYmY0M2ZlZjA4Znxwbmd8aW1hZ2UvcG5n

In opdracht van de gemeente Ridderkerk wordt in Ridderkerk het nieuwe Integraal KindCentrum (IKC) De Noord gerealiseerd. Uitgangspunten voor het ontwerp zijn een toekomstgericht en adaptief gebouw, passend in de groene omgeving. Het nieuwe IKC biedt een gezamenlijke thuishaven voor basisschool De Noord, Yes!Kinderopvang en een gemeentelijke gymzaal.

Het ontwerp

Het IKC wordt een compact gebouw met fraai gedetailleerde bakstenen gevels die samen een geraffineerd lijnenspel vormen. Doordat het nieuwe IKC meerzijdig georiƫnteerd is, zijn zowel de kinderopvang, de basisschool en de gymzaal apart bereikbaar en toch met elkaar verbonden. In het hart van het gebouw komt een fraaie dubbelhoge ontmoetingsruimte. Rond het IKC komen natuurlijke speelplaatsen die samen voor een groene inbedding in de omgeving zorgen.

Natuurinclusief

De verbinding met groen is een belangrijk thema in dit project. Het groene karakter van de parkachtige omgeving blijft behouden en wordt versterkt door klimaat-adaptieve elementen op het plein en natuur-inclusieve onderdelen in het ontwerp. Zo wordt het dak voor een deel bedekt met levend groen, wordt er voor open bestrating gekozen (voor een goede afwatering) en zijn de speelplaatsen ingepast in de natuurlijke omgeving waarin veel aandacht is voor de leefwereld van insecten en vogels.

Toekomstgericht

Het gebouw is flexibel ontworpen; er wordt met een staalconstructie en houtskeletbouw invulling gewerkt. Dit zorgt ervoor dat het gebouw langdurig ingezet kan worden en kan meebewegen met de toekomst.