Publieksruimten en orkestbak van de Rotterdamse Schouwburg

Opdrachtgever: OntwikkelingsBedrijf Rotterdam

Opleverdatum: September 2010 / augustus 2008

Publieksruimtes

Renovatie van de publieksruimtes rondom de Grote Zaal.

21 jaar intensief gebruik eist zijn tol voor het gebouw van de Rotterdamse Schouwburg. De eisen die anno 2009 aan het theater gesteld worden zijn zodanig verzameld, dat een verregaande renovatie op haar plaats is.

Het gebouw is open, uitnodigend en toegankelijker voor het publiek en sluit beter aan bij de huidige eisen van de bespelers. Daarnaast is door slim gebruik van inrichting en nieuwe media een scala aan extra programmamogelijkheden ontstaan. Doordat de herinrichting daarnaast voorziet in een mobiele tribune, ontstaat feitelijk een extra podium/zaal in de schouwburg, wat prachtige mogelijkheden oplevert voor bijvoorbeeld voorbesprekingen en festivals. Een en ander leidt ertoe dat de Rotterdamse Schouwburg ook de komende twintig jaar toegerust is voor haar kerntaak: het tonen en (co)produceren van geïnspireerde en inspirerende kwaliteitsvoorstellingen en projecten voor een breed en steeds diverser publiek.

Eén van de kernpunten in het plan is het intensieve gebruik van nieuwe media. Een videowand van formaat beslaat de gehele achterwand van de foyer en is op vele manieren inzetbaar, als podium voor film, video en gaming festivals en als informatiescherm bij festivals en voorstellingen die in de schouwburg te zien zijn.

Daarbij heeft de foyer een nieuw, open en toegankelijk karakter en nodigt mensen uit om ook overdag een kopje koffie te komen drinken, een krantje te lezen of te internetten. De totale beleving van het gebouw als stadsfoyer wordt hiermee enorm versterkt.

Voor meer informatie klik hier

Orkestbak

Voor de renovatie werkte de schouwburg met verrijdbare tribunes die het mogelijk maakten om verschillende zaalopstellingen te creëren, afhankelijk van de voorstelling. Het wisselen van de zaalopstellingen was zeer arbeidsintensief en fysiek zwaar. De tribunes waren verouderd, deels versleten en voldeden niet meer aan de huidige Arbo-eisen.

Voor de Rotterdamse Schouwburg is een installatie ontworpen en gerealiseerd met 14 volledig geautomatiseerde stoelenrijen. Afhankelijk van de voorstelling kunnen de stoelenrijen voor de orkestbak in elke gewenste hoogte worden opgesteld. Daarnaast zijn de stoelen verplaatsbaar gemaakt, zodat een volledige vloer voor het podium kan worden gecreëerd.