Pand Wow aan de Wiltzanghlaan 60 in Amsterdam

Opdrachtgever: Stone 22

Opleverdatum: Juni 2014

Omschrijving:

Het project betreft de transformatie van het voormalige HTS-complex aan de Wiltzanghlaan in Amsterdam. Het hoofdgebouw was in 2000 al getransformeerd tot een asielzoekerscentrum en stond sinds 2006 leeg. Het onderwijscomplex uit 1967 is voor een minimaal budget getransformeerd tot WOW-Amsterdam.

De 8.500 m² bestaan uit vijftig studio’s voor tijdelijke bewoning door afgestudeerde kunstenaars, 320 hostelbedden, een lobby, een restaurant, atelierruimte en een stads-landbouwlaboratorium. Uitgangspunt voor de verbouwing is het bieden van een platform voor startende kunstenaars. Het hostel op de bovenste twee verdiepingen maakt het mogelijk om onafhankelijk te zijn van structurele subsidies.

De projectmanager van Oostelbos Van den Berg heeft in opdracht van Stone22 de inkoop van alle uitvoerende partijen verzorgd. Waar normaal gesproken de hoofdaannemer de onderaannemers contracteert, lag het bij dit project volledig bij Stichting WOW Amsterdam. Het voordeel hiervan is dat het totale proces door één en dezelfde persoon is aangestuurd (in de rol van projectmanager, directievoerder, inkoper, werkvoorbereider, uitvoerder en toezichthouder). Hierdoor kon zeer efficiënt gestuurd worden op kwaliteit en kosten.